Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.
Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.
Relatie en Depressie
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Relatie en Depressie

Depressief of een depressie? Voor ieder, die hiermee te maken krijgt.Wat voor depressie dan ook.
 
IndexIndex  PortalPortal  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 De invloed van depressie op de gezinsleden en vrienden van depressieve personen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Maria
Admin
Maria


Aantal berichten : 1256
Registration date : 29-12-08

De  invloed van depressie op de gezinsleden en vrienden van depressieve personen Empty
BerichtOnderwerp: De invloed van depressie op de gezinsleden en vrienden van depressieve personen   De  invloed van depressie op de gezinsleden en vrienden van depressieve personen Icon_minitime17/4/2009, 20:56

Kopie van een document geplaatst door Scorpio (Jan), de oprichter van het MSN forum Relatie en Depressie.
Dat kan 10 jaar geleden zijn.
Ze kunnen overgenomen zijn of persoonlijke berichten.
Als er niets bij staat kan er dus ook geen autoriteit aan verleend worden.
De bron heb ik zo mogelijk opgezocht.
Als die er niet bij staat:
Houd dan in de gaten dat in het document wel gegevens kunnen staan, waar je wat aan hebt en/of voeling mee hebt, maar dat de bron mist, dus ook de onderbouwing.


Recente onderzoeksresultaten naar de invloed van depressie op de gezinsleden en vrienden van de depressieve persoon.

De gegevens, die bevestigen dat een depressie invloed heeft op de omgeving van een depressieve persoon komen voort uit een onderzoek naar de invloed op vreemden.
Als u ‘dicht’ bij iemand met een depressie staat, dan is het niet zo vreemd aan te nemen dat depressie ‘besmettelijk’ is.
Bij het onderzoek is gebleken, dat zelfs een korte periode van blootstelling aan een depressieve persoon, die men tevoren niet kende, een negatieve invloed heeft op de gemoedsgesteldheid.
Het was verassend te vernemen dat mensen, die in contact kwamen met depressieve personen, een negatieve houding gingen aannemen. Ze vertoonden meer angst, vijandigheid en onwil dan andere proefpersonen, die omgang hadden met niet-depressieve mensen.
De onderzoekers concludeerden dat het in de nabijheid leven van een depressieve, zelfs een vreemde, intrinsiek moeilijk en vervreemdend werkt op de ‘blootgestelde’.
De resultaten wijzen er op, dat het gedrag van een depressieve een afstotende invloed heeft op anderen.

Dit is voor depressieve mensen slecht nieuws, aangezien nauwe en ondersteunende relaties voor hen erg belangrijk zijn in hun herstelproces.
Als u uw houding tegenover uw depressief gezinslid analyseert, kunt u wellicht enkele gedragingen aanduiden, die u afstoten.
Het kan zijn, dat uw depressief gezinslid teruggetrokken lijkt, geen interesse heeft voor uw nabijheid of snel geïrriteerd is.
In de studie beklaagden de deelnemers zich vooral over de negatieve houding van de depressieve of zijn gebrek aan energie.
We hebben allen ervaring met het gedrag van iemand die een slechte bui heeft, en hoe die slechte bui ‘besmettelijk’ kan worden.
We weten eveneens dat een depressieve mens onaangenaam is.
Maar wat is het dat het onaangenaam maakt?
Wat gebeurt er in relaties waar het gemakkelijker aan toe gaat?
Zijn de efgezelschap van de depressieve op te zoeken. Deze gevoelens kunnen erger worden in relaties die nog inniger zijn dan die van kamergenoten.

Enkel de meest recente studies hebben de invloed op intieme relaties gepeild.
De resultaten springen nog meer in het oog dan bij de studies waarbij kamergenoten en vreemdenfecten die de onderzoeker konden meten bij vreemden nog meer van toepassing bij blootstelling in een gezin/relatie?
De onderzoekers bouwden verder op hun studie van vreemden en verlegden hun terrein naar kamergenoten aan universiteiten.
Kamergenoten van depressieve studenten rapporteerden in betekenisvolle mate meer conflicten, meer gevit en minder rechtstreekse communicatie.
Ze beschreven zichzelf als gefrustreerd, verdrietig en boos op zichzelf.
Toen er gevraagd werd naar hun verhouding met hun kamergenoot, zegden deze studenten dat ze minder tijd aan de depressieve wilden spenderen, dat ze meer op zoek gingen naar andere relaties en liefst niet in het studentengebouw.

De conclusie is duidelijk:
Een depressie heeft invloed op de personen, die in de nabijheid vertoeven.
Als u samenwoont met een depressieve persoon dan kan u zich gefrustreerd, verdrietig en boos gaan voelen. U heeft wellicht meer ruzie dan vòòr de depressie optrad, u voelt zich minder geneigd het werden bestudeerd. Schijnbaar gaat dit in tegen de verwachting dat een nauwere band meer verdraagzaamheid zou opleveren. Toch is dit niet zó vreemd.
Gehuwde partners bijvoorbeeld spenderen meer tijd samen en staan voor meer routine dan kamergenoten, die slechts gedurende een kortere periode ‘moeten’ samenleven.
Samenwonen met een depressieve partner is moeilijk en eist een zware tol. Het is belangrijk dat u dit tijdig herkent zodat u het kan plaatsen. Velen onderkennen dit niet!

Het aanpassingsproces.
Men bestudeerde ook de stadia die men in een relatie doorloopt voor men een antwoord heeft op een depressie. Net zoals een kind allerlei stadia moet doorlopen vooraleer het kan lopen, moet ook een relatie een aantal stadia verwerken. Elk van deze is van belang omdat er telkens beslissingen moeten worden genomen die invloed hebben op de depressie én de relatie.

Het kan gebeuren dat de partners blijven hangen in een van deze stadia of een regressie vertonen.
1. Moeilijkheden
In dit stadium herkent één of beide partners moeilijkheden in de interactie, er kwam een nieuw probleem bij of een vroeger probleem werd intenser. De moeilijkheden situeren zich tussen een gevoel dat de kwaliteit en/of de kwantiteit van de samen doorgebrachte tijd verandert tot grote ruzies en/of stopzetting van de communicatie.

2. De reactie
De eerste reactie op het probleem in de relatie kan bewust of onbewust als een reflex opkomen. Onafgezien of dit al dan niet bewust gebeurt is het zo dat een of beide partners constructief of destructief reageert. Er kan gekozen worden voor:
- zijn ongenoegen niet te uiten
- overdreven veel tijd spenderen aan de depressieve
- te zwijgen tegenover de partner doch meer tijd en gevoelens te delen met een vriend(in) om de spanning thuis te ontvluchten
- zijn ongenoegen zwaar te uiten, verwijten
- de depressieve partner tijd en ruimte gunnen en zorgen voor eigen ‘uitlaatmogelijkheden’

3. Informatie verzamelen.
Dit kan gebeuren door met elkaar te praten of door te praten met mensen buiten de relatie. U kan uw geheugen afzoeken naar gelijkaardige ervaringen om de oorzaken van de depressie te vinden. U kan zich ook hier, op het internet of in de bibliotheek informeren. Er bestaan eventueel ook zelfhulpgroepen.

4. Oplossen van problemen.
De gevonden informatie wordt gebruikt om een nieuwe aanpak te zoeken die minder automatisch, dus meer bewust een antwoord op het probleem biedt. Het kan gebeuren dat de eerder gevonden oorzaak gewoon verkeerd was waardoor er maar geen accurate oplossing kwam. Als duidelijk blijkt dat het probleem in de depressie van een partner ligt, dan kan er verder gewerkt worden.
Terug naar boven Ga naar beneden
https://psychosoof.actieforum.com
 
De invloed van depressie op de gezinsleden en vrienden van depressieve personen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Wat kunnen partners en gezinsleden doen bij een ernstige depressie?
» Depressie als ziektebeeld - Majeure depressie.
» Wat kunnen partners en gezinsleden doen?
» Hulp van vrienden.
» Mythes over depressie.

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Relatie en Depressie :: Documentatie :: Achtergrondinformatie :: Depressie-
Ga naar: