Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.

Relatie en Depressie

Depressief of een depressie? Voor ieder, die hiermee te maken krijgt.Wat voor depressie dan ook.
 
IndexIndex  PortalPortal  FAQFAQ  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Online therapie bij depressie

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Maria
Admin
avatar

Aantal berichten : 1256
Woonplaats : Zeeland
Registration date : 29-12-08

BerichtOnderwerp: Online therapie bij depressie   9/8/2010, 12:16

Nederlands dagblad

Online therapie bij depressie
Geplaatst: 26 mei 2010 12:20, laatste wijziging: 26 mei 2010 13:36
door Gerrie Riemersma

Wie ooit depressief is geweest, wordt dat vaak weer. Daarom slikken veel mensen antidepressiva om niet opnieuw in somberheid weg te zakken. Die pillen zijn niet geheel onomstreden. De Rijksuniversiteit Groningen zoekt naar alternatieven. Zoals online therapie.

Depressiviteit is eigenlijk een chronische ziekte: de kans op herhaling is groot. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoekt samen met het Trimbos Instituut, GGZ-instelling Arkin en de Vrije Universiteit in Amsterdam of het mogelijk is een terugval te voorkomen met trainingen via internet.
Hiervoor gaan de onderzoekers aan de slag met een groep proefpersonen, van wie de helft aan het werk wordt gezet via internet. Deze mensen krijgen, behalve een regelmatige check via sms of mail, achter het computerbeeldscherm acht preventieve cognitieve trainingen van elk zo'n twintig minuten, met daarnaast huiswerkopdrachten die ook nog eens zo'n tien minuten per keer in beslag nemen.
De andere helft van de proefpersonen houdt de behandeling die ze al kreeg, via de huisarts en al dan niet met antidepressiva. Alle deelnemers krijgen iedere drie maanden een vragenlijst en twee opdrachten die op internet te maken zijn. Ook worden ze telefonisch geïnterviewd over het omgaan met depressieve klachten.

Therapie
De werkwijze is bijna identiek aan een ander, landelijk en nog lopend onderzoek van de Groninger universiteit, die dat samen doet met GGZ-instellingen. Deze studie moet vooral duidelijk maken of trainingen antidepressiva overbodig maken of een aanvulling vormen op de behandeling. Ook willen de onderzoekers kijken welke onderdelen van de training echt uitmaken. Op basis hiervan kunnen nieuwe therapieën worden ontwikkeld.
Psychotherapeut en hoofddocent klinische psychologie aan de RUG Claudi Bockting leidt de onderzoeken. Het doel voor beide is hetzelfde: door training - in een groep op locatie of achter het eigen computerbeeldscherm - negatieve gedachten naar meer realistische ombuigen en voorkomen dat deelnemers weer in een depressie glijden.

Online onderzoek
Het nieuwe online onderzoek is net begonnen met nog een klein aantal deelnemers. De RUG zoekt naar geschikte kandidaten. Die moeten in ieder geval hersteld zijn van hun depressie. Bockting: ,,Het maakt niet uit of je eerder een zware of een lichte depressie hebt gehad.''
,,Alle deelnemers krijgen regelmatig controle via de mail of met een sms'je: Hoe voel je je?'' Zit iemand op dat moment niet lekker in zijn of haar lijf, dan reageren de onderzoekers, die samenwerken met tal van therapeuten door het hele land, onmiddellijk. ,,Deze directe controle heeft een voordeel. Hoe sneller je een aankomende depressie signaleert, hoe eerder je hulp kunt bieden. En daarmee voorkom je dat het veel erger wordt'', legt Bockting uit.
Het volledige artikel kunt u lezen in de bijlage Leven en Welzijn van het Nederlands Dagblad van woensdag 26 mei 2010. Een los digitaal nummer kunt u hier kopen en lezen.

Aanvragen en/of aanmelden kan hier:
doorbreekdepressie@gmail.com<doorbreekdepressie@gmail.com

_________________
Groeten, Maria.
Relatie en Depressie.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://psychosoof.actieforum.com
 
Online therapie bij depressie
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Relatie en Depressie :: Persoonlijk :: Schrijfforum-
Ga naar: