Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.

Relatie en Depressie

Depressief of een depressie? Voor ieder, die hiermee te maken krijgt.Wat voor depressie dan ook.
 
IndexIndex  PortalPortal  FAQFAQ  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Blue monday

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Maria
Admin
avatar

Aantal berichten : 1256
Woonplaats : Zeeland
Registration date : 29-12-08

BerichtOnderwerp: Blue monday   18/1/2011, 07:04

Blue Monday (datum)
Derde maandag van het jaar.
Citaat :
Volgens een persbericht van de Britse Mental Health Foundation[6] is Arnalls formule:

Blue Monday is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De vader van 'blauwe maandag' is de in depressies gespecialiseerde Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit bleek dat de derde maandag in januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.[1] Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen[2][3][4][5].

FormuleVolgens een persbericht van de Britse Mental Health Foundation[6] is Arnalls formule:Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en N voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn.

Kritiek
Verschillende media betichtten Arnall, op moment van publicatie werkzaam bij de universiteit van Cardiff, zijn naam aan de formule 'verkocht' te hebben. Volgens o.a. The Guardian was het hele persbericht, inclusief de formule, al geschreven door een PR-bureau in opdracht van Sky Travel. Om geloofwaardigheid aan het bericht te hangen, boden ze verschillende academici geld aan om hun naam aan de formule te verbinden.[7] Korte tijd later distantieerde de universiteit van Cardiff zich in de Britse media van Arnall.[8]

Ook inhoudelijk kreeg het bericht veel kritiek[7]. Zo mist elke verklaring voor hoe de formule is samengesteld, en meet de formule niet in de eenheid 'tijd'.

Arnall heeft ook andere formules gepubliceerd, onder andere voor de "gelukkigste dag van het jaar" en om te berekenen hoe leuk een weekendje weg is. Ook deze formules missen elke wetenschappelijke en logische basis; zo is, volgens Arnall, een weekendje weg het leukst als je niet gaat.[7]
Blue Monday

Onzin?
Of vergaat het veel mensen zo?

_________________
Groeten, Maria.
Relatie en Depressie.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://psychosoof.actieforum.com
Maria
Admin
avatar

Aantal berichten : 1256
Woonplaats : Zeeland
Registration date : 29-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Blue monday   18/1/2011, 07:12

Spitsnieuws

18-09-2009


Citaat :Morgen is is het Blue Monday
Niemand ontkomt er aan: maandag 19 januari is het weer 'blue Monday', oftewel de meest deprimerende dag van het jaar. De vader van 'blauwe maandag' is de in depressies gespecialiseerde Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht een paar jaar geleden een naar zijn zeggen wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit bleek dat de derde maandag in januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.


Voornemens
Het slechte weer in januari brengt sowieso al velen aan het somberen. Bovendien realiseren mensen zich in de derde week van januari dat zij hun goede voornemens alweer hebben verbroken en dat het nog heel lang duurt voordat zij weer vakantie hebben. Daarnaast zijn de meesten in januari nog redelijk blut van de feestdagen, terwijl in de derde week wel weer de maandelijkse rekeningen binnen stromen.
Vrolijk
Arnall heeft overigens ook de vrolijkste dag van het jaar berekend. Dit is volgens zijn formule doorgaans de vrijdag in juni die het dichtst bij de dag ligt waarop de zomer officieel begint. Op vrijdag zijn veel mensen blij dat het weekend voor de deur staat en als de zomer begint, beseffen veel mensen zich dat zij bijna op vakantie gaan.
J. Peters | 18-01-09 | 11:18 | 71 reacties

Reacties

mooi, morgen ben ik jarig...

Bukoswski | 18-01-09 | 11:21

Ik voel de bui nu al hangen.

tsjimp | 18-01-09 | 11:21

Mooi, morgen joris en banrecords verbreken dus.

G-unite | 18-01-09 | 11:23

Wat een opwekkend vooruitzicht. Eén ding scheelt, morgen ben ik niet de enige die zich klote voelt.

Zottelkopf | 18-01-09 | 11:23


Lees voor meer reacties op Spitsnieuws

_________________
Groeten, Maria.
Relatie en Depressie.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://psychosoof.actieforum.com
Maria
Admin
avatar

Aantal berichten : 1256
Woonplaats : Zeeland
Registration date : 29-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Blue monday   18/1/2011, 07:29

Nu weer dit jaar.
Ze blijven het "hot" nieuws vinden.

Citaat :
Depressief op Blue Monday
maandag 17 januari 2011 | 21:23 uur
Voelde u zich ook zo depressief op maandag de 17e januari?

Dat is de schuld van Blue Monday. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is de derde maandag in januari de meest depressieve dag van het jaar. Het weer is nog steeds slecht, de goede voornemens zijn mislukt en het lijkt nog eeuwen te duren voordat er een vakantie in zicht is.
Zie video op de site van RTV Oost

_________________
Groeten, Maria.
Relatie en Depressie.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://psychosoof.actieforum.com
Maria
Admin
avatar

Aantal berichten : 1256
Woonplaats : Zeeland
Registration date : 29-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Blue monday   18/1/2011, 07:32

Veel mensen ondervinden depressieve gevoelens in dit jaargetijde.
Natuurlijk ondervinden ze de reacties op al de genoemde oorzaken, zoals vooral het aanhoudend somber weer en weinig buitenlucht.

Dolle pret op somberste dag van het jaar