Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.

Relatie en Depressie

Depressief of een depressie? Voor ieder, die hiermee te maken krijgt.Wat voor depressie dan ook.
 
IndexIndex  PortalPortal  FAQFAQ  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Dopamine

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Maria
Admin
avatar

Aantal berichten : 1256
Woonplaats : Zeeland
Registration date : 29-12-08

BerichtOnderwerp: Dopamine   19/1/2011, 10:10

Dopamine
Lees alles achter deze link.
oa. Parkinson, anorexia
Een paar stukjes, die voor hier belangrijk zouden kunnen zijn, heb ik gequoted.
De gekleurde woorden zijn linken naar artikelen op de gelinkte website.

Citaat :
Je gezondheid draait om dopamine

Geplaatst op: 28-08-2009

Gemotiveerd zijn, leervermogen, zin in seks, bewegingscontrole of knopen kunnen doorhakken. Voor al deze dingen heb je dopamine nodig.
Veel mensen hebben wel eens van dopamine gehoord. Dat stofje heeft toch met gelukgevoelens te maken? Dat klopt, maar dopamine regelt nog veel meer. Dopamine is een neurotransmitter. Dat wil zeggen dat het ervoor zorgt dat zenuwen met elkaar kunnen communiceren. Dopamine is betrokken bij 3 grote communicatieroutes in de hersenen. De 1e route is verantwoordelijk voor je bewegingscontrole. De 2e route speelt een rol bij het denken, in het bijzonder bij de planning van de denkprocessen en het doelgericht handelen. De laatste route zorgt voor het regelen van emoties en motivaties. Dopamine is dus een enorm belangrijke boodschapper in je lichaam. Een tekort, maar ook een teveel van dit stofje zorgt voor veel problemen. 5 feiten over dopamine op een rijtje:

Feit 1: Dopamine beïnvloedt je libido
Zin in seks kan door allerlei factoren beïnvloedt worden. Het stofje dopamine is één van die factoren. Voor een gezond libido is een bepaalde hoeveelheid testosteron noodzakelijk, voor zowel mannen als vrouwen. De productie en vrijmaking van testosteron is afhankelijk van de concentratie prolactine, dat zelf weer onder invloed staat van dopamine in de hypothalamus. Een daling van je dopamineniveau kan dus veel invloed hebben op je seksuele verlangen. Het mannelijk libido schijnt wel gevoeliger te zijn voor dopamine dan het vrouwelijk libido.

Feit 2: Dopamine helpt je juiste beslissingen te nemen
Dopamine is een onmisbaar stofje in de hersenen om je te helpen goede beslissingen te nemen en verkeerde te vermijden. Gezonde mensen krijgen vaak een "voorgevoel", dat hen in staat stelt een keuze te maken. Dit instinctieve gevoel hangt af van hoe vaak die kan worden verbonden met positieve uitkomsten in het verleden. Mensen met een lager dopamineniveau hebben meer moeite met het nemen van dergelijke beslissingen.
(........)

Feit 5: Vermoeidheid doet het dopamineniveau dalen
Met je ogen half dicht ben je aan het overwerken. Je maakt steeds meer fouten, maar op een of andere manier maakt je dit weinig uit. Ook deze reactie van je lichaam heeft te maken met dopamine. Voor elke handeling maak je onbewust een kosten-batenanalyse. Je gaat alleen over tot actie als het bereiken van het doel opweegt tegen de energie die het kost. Dopamine stimuleert het beloningscentrum in de hersenen, waardoor mensen tot actie overgaan. Als je moe wordt, daalt het dopamineniveau en worden de kosten om tot actie over te gaan steeds groter. Want er staat geen gevoel van beloning tegenover. Vermoeidheid is daarom geen negatief gevoel, maar een alarmsignaal van je lichaam. Door een daling van het dopaminepeil geeft je lichaam aan dat het goed is om even te rusten.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Medisch A-Z, NWO, Psy, Parkinson Vereniging
Trefwoorden: Zenuwstelsel - Hersenen - Hormonen

_________________
Groeten, Maria.
Relatie en Depressie.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://psychosoof.actieforum.com
 
Dopamine
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Relatie en Depressie :: Documentatie :: Achtergrondinformatie :: Informatie algemeen-
Ga naar: