Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.

Relatie en Depressie

Depressief of een depressie? Voor ieder, die hiermee te maken krijgt.Wat voor depressie dan ook.
 
IndexIndex  PortalPortal  FAQFAQ  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Doorbreek depressie - onderzoek RUG

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Maria
Admin
avatar

Aantal berichten : 1256
Woonplaats : Zeeland
Registration date : 29-12-08

BerichtOnderwerp: Doorbreek depressie - onderzoek RUG   4/4/2011, 09:00

Maart 2011
Doorbreek depressie - onderzoek RUG
Rijksuniversiteit Groningen.

http://www.gmw.rug.nl/~doorbreekdepressie/
Citaat :
Welkom!

Welkom op de website van twee onderzoeken rondom het thema ‘Doorbreek het ritme van depressie’.

Bent u in het verleden meerdere keren depressief geweest?
Dan kunt u zich aanmelden voor een van onze onderzoeken.

Depressie wordt gezien als een recidiverende aandoening. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hersteld zijn van een depressie, een grote kans hebben op depressieve terugval (na 1 episode 50%, na 2 episodes 70% en na 3 episodes 90% kans op depressieve terugval). Behandeling van depressie moet daarom niet alleen gericht zijn op herstel van depressie maar ook op het voorkomen van terugval, zogenaamde terugvalpreventie.
Daarom vinden er momenteel binnen de Rijksuniversiteit Groningen 2 onderzoeken plaats naar het voorkomen van terugval bij depressie door middel van een preventieve cognitieve training, gebaseerd op de cognitieve therapie van Beck. De training richt zich onder andere op het aanpassen van leefregels en dagdromen.
Eén studie richt zich op de vraag of deze preventieve cognitieve training beter werkt indien het gecombineerd wordt met het voortzetten van medicatie of dat deze training in plaats van medicatie kan worden gegeven om een terugval in een nieuwe depressieve episode te voorkomen. In de andere studie wordt de preventieve cognitieve training in zijn geheel via het internet aangeboden en onderzocht op (kosten)effectiviteit in het voorkomen van terugval.


http://www.gmw.rug.nl/~doorbreekdepressie/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3
Citaat :
Het onderzoek
Doel
De Vakgroep Klinische Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen en de afdeling Emotionele Stoornissen van het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMC Groningen willen in samenwerking met andere universiteiten, instellingen en huisartsen in het land onderzoeken of een psychologische training beschermend werkt tegen een depressieve terugval. In deze training leren mensen wat ze zelf kunnen doen om een terugval te voorkomen.

In het bijzonder willen we onderzoeken of de psychologische training in combinatie met het doorgebruiken van het antidepressivum, meer bescherming biedt tegen een terugval dan het doorgebruiken van alleen een antidepressivum. Daarnaast willen we onderzoeken of deze psychologische training ook voldoende bescherming biedt in plaats van het doorslikken van een antidepressivum.

Verder willen we onderzoeken welke rol de manier van denken speelt bij een terugval en in hoeverre de psychologische training de manier van denken kan beïnvloeden. Wij hopen met de resultaten van het onderzoek bij te dragen aan een verbetering van de behandeling voor mensen die een depressie hebben doorgemaakt.


De psychologische training: Droom uw depressie weg
Deze in Nederland ontwikkelde vaardigheidstraining is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie. Uit onderzoek uitgevoerd in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC), blijkt deze training beschermend te werken tegen depressieve terugval over een periode van 2 jaar en zelfs over 5.5 jaar (Bockting e.a., 2005; 2009). Deze training bestaat uit acht wekelijkse sessies van twee uur. Deze sessies zijn meestal laat op de dag, soms ’s avonds en worden zoveel mogelijk in uw eigen omgeving gegeven.

In deze training wordt u geleerd wat u zelf kan doen om terugval te voorkomen. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan het veranderen van het denken. U leert tijdens deze training hoe bepaalde negatieve gedachten invloed kunnen hebben op uw gevoelens en stemming. Daarbij leert u vaardigheden die u kunnen helpen om deze negatieve gedachten te verminderen. U leert alternatieve gedachten te formuleren die u minder kwetsbaar maken voor terugval in een depressieve episode. Er is specifiek aandacht voor positieve herinneringen en dagdromen. Elke sessie krijgt u opdrachten mee. Dit thuiswerk is meestal goed te doen in circa tien minuten per dag. Deze opdrachten zijn een belangrijk onderdeel van de training.

De therapeuten die de trainingen uitvoeren zijn ervaren therapeuten die getraind zijn in de cognitieve gedragstherapie. De training zal uiteindelijk resulteren in een persoonlijk preventieplan, waarin is opgenomen wat u kan doen,om te voorkomen dat u opnieuw een depressieve episode doormaakt.
Heeft u interesse in deelname aan het onderzoek? Mail dan uw contactgegevens naar:

doorbreekdepressie@gmail.com

_________________
Groeten, Maria.
Relatie en Depressie.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://psychosoof.actieforum.com
 
Doorbreek depressie - onderzoek RUG
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Relatie en Depressie :: Persoonlijk :: Schrijfforum-
Ga naar: