Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.
Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.
Relatie en Depressie
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Relatie en Depressie

Depressief of een depressie? Voor ieder, die hiermee te maken krijgt.Wat voor depressie dan ook.
 
IndexIndex  PortalPortal  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 Geschiktheid voor inzichtgevende ,op structurele verandering gerichte, psychotherapie

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Fred




Aantal berichten : 158
Leeftijd : 76
Woonplaats : Bovenkarspel
Registration date : 14-01-09

Geschiktheid voor inzichtgevende ,op structurele verandering gerichte, psychotherapie Empty
BerichtOnderwerp: Geschiktheid voor inzichtgevende ,op structurele verandering gerichte, psychotherapie   Geschiktheid voor inzichtgevende ,op structurele verandering gerichte, psychotherapie Icon_minitime27/7/2011, 17:05

Geschiktheid.
Over steunverlenende en inzichtgevende therapie
Symptoom of persoon

Een inzichtgevende, op structurele verandering van de persoonlijkheid gerichte therapie, waardoor je niet alleen van je klachten afkomt maar ook voor de toekomst steviger, evenwichtiger in elkaar komt te zitten, is niet altijd nodig.
Als je lijdt onder een specifieke klacht of angst waar je vanaf wil b.v. lichte of matige depressieve gevoelens of een angst voor bepaalde situaties die je dan ook vermijdt, ben je gebaat bij een kortdurende klacht- of symptoomgerichte behandeling met uitleg, ondersteuning en geruststelling, gecombineerd met gedrags- en/of cognitieve therapie.

Maar het kan ook zo zijn dat er in je dagelijkse leven ogenschijnlijk niet zoveel aan de hand is en je dus min of meer functioneert, maar dat er in je innerlijk sprake is van oorlog. En dat je lijdensdruk sterk bepaald door gevoelens van machteloosheid, hulpeloosheid of hopeloosheid, faal- en verlatingsangsten, hevige schuld- en schaamtegevoelens, minderwaardigheidsgevoelens of zelfhaat. Vaak is er dan sprake onbewuste innerlijke conflicten, weggestopte gevoelens, gebeurtenissen, behoeften of verlangens en van min of meer onbewuste, diep ingeslepen gedrags-en reactiepatronen waardoor je steeds opnieuw vastloopt of in de problemen komt. Om een dergelijke problematiek op te lossen is een wat langer durende inzichtgevende therapie de aangewezen behandeling.

Maar het kan dan wel nodig zijn, maar niet mogelijk, want niet iedereen is geschikt voor een dergelijke diepgravende behandeling . De vraag of men er geschikt voor is hangt af van:

1. De mate van motivatie of doorzettingsvermogen.
Men moet dus niet alleen van zijn klacht of symptoom af willen maar ook de wens hebben inzicht in zichzelf te krijgen en willen veranderen. Er is motivatie of doorzettingsvermogen nodig voor als het eens moeilijk of heel moeilijk wordt in de therapie. Men moet er dus iets voor over hebben waarbij het financiële aspect slechts het minst belangrijke aspect vormt. De mate van motivatie wordt natuurlijk mede bepaald door de mate van de lijdensdruk.

2. De draagkracht en de draaglast.
Bij de draagkracht gaat het om de inschatting door de therapeut van wat men aankan. Er zijn getraumatiseerde mensen die bewonderenswaardig krachtig in het leven staan, maar waarbij in een therapie niet aan de afweer van de verdrongen trauma’s moet worden getornd omdat die nodig is ter bescherming. Doet men dat wel dan dreigt dus het gevaar dat de cliënt helemaal instort. Men spreekt in dit verband ook wel over de ik-sterkte: is het ik voldoende sterk om de therapie aan te kunnen.
De draagkracht wordt ook mede bepaald door concrete feitelijke omstandigheden. Een fors alcohol- of drugsgebruik tast de draagkracht in sterke mate aan, maar ook lichamelijke uitputting door overmatig werken. Een inzichtgevende therapie starten met een overspannen, fors alcohol consumerende cliënt die desondanks 70 uur per week blijft werken, is een hachelijke onderneming.
De draaglast gaat natuurlijk over wat men op dat moment allemaal te dragen heeft of dreigt te krijgen Ongewenste zwangerschap, scheiding, dreigend overlijden van een partner, dreigend verlies van huis of baan, ernstige financiële problemen, vragen in eerste instantie om steunverlenende interventies en het aanleren van
“coping-vaardigheden”

3. De mate van angsttolerantie..
Omdat de therapeut in een inzichtgevende therapie altijd de afweermechanismen en de weerstand van de cliënt tracht aan te tasten en te doorbreken, loopt de angst van de cliënt aanvankelijk meestal op. Men maakt immers juist (onbewust) gebruik van afweermechanismen om de angst ten gevolge van innerlijke conflicten en “verboden” seksuele of agressieve impulsen of fantasieën, wensen, behoeften of verlangens of herinneringen aan nare gebeurtenissen eronder te houden. Het is dus logisch dat de angst oploopt als die afweermechanismen aangetast worden. Die oplopende angst moet men dus kunnen verdragen. Dat is wat bedoeld wordt met angsttolerantie. Bij een te rigide of starre afweerstructuur is inzichtgevende therapie dus niet mogelijk.

4. De mate van frustratietolerantie.
Hierbij gaat het om de vraag of de cliënt in staat is de tijdelijke frustratie over het feit dat de klachten niet onmiddellijk weggaan door de therapie, te verdragen in de wetenschap dat het later beter wordt. Hoe geringer de frustratietolerantie des te minder is dus een inzichtgevende therapie mogelijk.

5.Het introspectieve vermogen.
Dat betreft de vraag of men in staat is bij zichzelf “naar binnen te kijken” Kunnen kijken dus naar wat er allemaal in je omgaat aan gedachten, gevoelens, fantasieën, herinneringen, wensen, behoeften of verlangen.
Ook is het de vraag of men dat wel durft. In een inzichtgevende therapie worden immers innerlijke conflicten blootgelegd waarbij gevoelens, gedachten, gebeurtenissen, fantasieën of verlangens aan de orde komen waarvoor men zich vaak schaamt. De vraag is dus of men in staat is zijn schaamtegevoelens te overwinnen en dus durft te spreken over dat waar men zich zo voor schaamt. Als de schaamte immers te groot is zal men nooit het achterste van zijn tong laten zien. Deze voorwaarde voor inzichtgevende therapie betreft dus je bereidheid alles te zeggen wat er in je omgaat of opkomt, ook als je dat onzinnig voorkomt of je daarvoor schaamt. Dat geldt ook wat betreft je gevoelens, gedachten fantasieën enz t.a.v. de therapeut. Zonder die bereidheid tot “vrije associatie” zoals dat genoemd wordt, is een inzichtgevende therapie niet mogelijk.

Samenvattend. Bij de vraag of iemand geschikt is voor een diepgravende, inzichtgevende, op wezenlijke veranderingen gerichte therapie, zegt men wel dat iemand “Sick enough to want it, and strong enough tot stand it” moet zijn. Men moet er dus “ziek” genoeg voor zijn om het te willen en gezond genoeg om er tegen te kunnen.


Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.bestaansverheldering.nl
 
Geschiktheid voor inzichtgevende ,op structurele verandering gerichte, psychotherapie
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» structurele verandering
» Wat is psychotherapie?
» kortdurende psychodynamische psychotherapie
» Veranderingen in de opzet van het forum.
» Psychotherapie en psychiatrie --- linken naar sites van beroepsverenigingen.

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Relatie en Depressie :: Documentatie :: Diverse therapien-
Ga naar: