Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.

Relatie en Depressie

Depressief of een depressie? Voor ieder, die hiermee te maken krijgt.Wat voor depressie dan ook.
 
IndexIndex  PortalPortal  FAQFAQ  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Pantsers, over af weer en weerstand

Ga naar beneden 
AuteurBericht
FredAantal berichten : 158
Leeftijd : 71
Woonplaats : Bovenkarspel
Registration date : 14-01-09

BerichtOnderwerp: Pantsers, over af weer en weerstand   11/8/2011, 15:26

Pantsers.
Over het doorbreken daarvan.

Wil een therapie succesvol verlopen, is het van essentieel belang dat de “pantsers” die je in de loop van je leven hebt opgebouwd, worden afgebroken, want anders bereikt je nooit je “ware zelf”

Er kunnen verschillende pantsers zijn, met name: een emotioneel pantser, een mentaal pantser. een pantser om het hart en een fysiek of lichaamspantser.

1. Het emotionele pantser.
Veel mensen hebben geleerd emoties of gevoelens van zichzelf af te wijzen of te onderdrukken. B.v. de drie b’s: bang, boos, bedroefd. Maar ook behoeften, verlangens of nare herinneringen kunnen worden verdrongen.
Dat afwijzen of wegstoppen zorgt meestal voor veel spanning, zonder dat men begrijpt waar die vandaan komt. Het kan leiden tot symptoomvorming, psychische klachten dus zoals b.v. een depressie of een eetstoornis.
In een therapie is het dus van belang te onderzoeken hoe je bent opgeroeid en wat daardoor emotioneel onderdrukt is geraakt of niet tot ontwikkeling is gekomen.
Dus terug gaan naar de wortel of de bron waar de problemen of weggedrukte emoties zijn ontstaan is van belang om de geblokkeerde energie van die emoties weer te laten stromen, d.w.z. ze leren voelen en ze te leren uiten. Leren je gevoelens te ervaren of te onderkennen en te leren uiten i.p.v. af te wijzen is het doel van het doorbreken van het emotionele pantser.

2. Het mentale pantser.
Cognities of assumpties d.w.z gedachten, denkbeelden, aannames of opvattingen over je zelf en anderen vormen ook dikwijls een blokkade of pantser op de weg naar je ware zelf. Vaak zitten die gedachten vol zelfkritiek of zelf veroordelingen en zijn meestal in de kindertijd ontstaan. Die basisovertuigingen zijn min of meer onbewust en vormen de achtergrond van de gevoelens en gedrags- en reactiepatronen.
In een therapie is het van groot belang je bewust te worden van die vaak negatieve overtuigingen of denkbeelden en ze te veranderen. Men spreekt in dit verband van cognitieve therapie.

3. Het pantser om het hart.
Veel mensen hebben vanwege een diep gevoel van verraad of opgelopen kwetsuren en krenkingen ooit diep van binnen het besluit genomen zich nooit meer zo open te stellen of anderen in hun hart te sluiten.Vertrouwen dat veelvuldig beschaamd wordt, leidt tot de vorming van het pantser om het hart. Omdat men zich nooit meer zo gekwetst, beschaamd, vernedert of gekrenkt wil voelen sluit men dus het hart af. Maar daarmee sluit men zich dus ook af voor de aandacht, warmte, genegenheid en liefde die anderen te bieden hebben. En ook het eigen vermogen tot liefhebben kan zich daardoor niet volledig ontwikkelen.
Het is dus van groot belang om in een therapie te leren de angst te overwinnen en het hart weer te ontsluiten

4. Het lichaamspantser.
De genoemde pantsers, die van psychische aard zijn, vinden hun neerslag ook op het fysieke vlak.
Weggestopte emoties en negatieve gedachten nestelen zich als het ware in het lichaam en leiden niet zelden tot musculaire pantsering, chronische spierspanning dus. Bio-energetische en andere lichaamsgerichte therapeuten spreken in dit verband van een “body-armor”, een lichaamspantser.
M.a.w. verdrongen emoties worden “opgeslagen” of “vastgehouden” in bepaalde plaatsen in het lichaam.
Soms is dat pantser zo sterk dat louter verbale therapieën niet in staat zijn de pantsering te doorbreken, zodat het gecombineerd moet worden met het soepeler maken van het spierpantser middels reiki, massage, acupunctuur.

Het zal duidelijk zijn dat “panters” vormen van afweer en weerstand zijn. En zolang de afweer en weerstand nog sterk aanwezig zijn is er dus - vaak onbewust - een groot verzet tegen het loslaten van je oude gedrags- en reactiepatronen, dus tegen verandering en zal de therapie weinig succesvol zijn. Vandaar dat het tot stand komen van een diepe vertrouwensrelatie en het aanwezig zijn van een sterke motivatie zo belangrijk zijn voor een succesvolle therapie. Want als er geen vertrouwen is durft men zijn pantsers immers nooit te laten vallen. En als er geen sterke motivatie is, is men niet in staat om door te zetten als het eens moeilijk of heel moeilijk wordt in de therapie.Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.bestaansverheldering.nl
FredAantal berichten : 158
Leeftijd : 71
Woonplaats : Bovenkarspel
Registration date : 14-01-09

BerichtOnderwerp: Re: Pantsers, over af weer en weerstand   16/8/2011, 09:34

Over verdriet, depressiviteit en woede als afweer

Emotionele afweermechanismen zijn emoties die op een niet authentieke of onechte manier worden gehanteerd om onderliggen emoties, pijn of problemen te verhullen. Als zodanig kan men verdriet, depressiviteit en boosheid of woede hanteren.

Verdriet.
Huilen of pruilen is een veel voorkomend afweermechanisme en wordt als zodanig vaak gehanteerd om diepliggende woede te verbergen en soms om pijn en/of schuldgevoelens te maskeren. B.v. Een vader pakt voor straf de autosleutels van zijn zoon af en de jongen barst in tranen uit. Maar hij is niet verdrietig of gekwetst, hij is woest op zijn vader. Of een vrouw zegt: “Steeds als mijn baas zijn stemt verheft begin ik te huilen.” Wat ze eigenlijk wil doen is hem bij de strot grijpen.
Je huilt dus niet altijd omdat je bedroeft bent. Soms zeggen mensen: “Ik huilde van woede.” Maar op die manier is huilen geen uitdrukking geven aan je woede; het verbergt woede.
Dus als je met tranen of een pruilerig klinkende stem reageert op frustratie, schuldgevoelens of kwaadheid, is dat een manier om de onderliggende emoties uit de weg te gaan. Huilen of het tonen van verdriet is dan dus geen echt of authentieke emoties maar wordt dan als afweermechanisme gebruikt.

Depressiviteit.
Woede kan zo hevig zijn dat je haar niet kan verdragen en als afweer word je depressief. Je depressiviteit wordt dan dus een manier om je woede uit de weg te gaan, want als je door depressiviteit wordt overmand, ben je niet in staat om woedend uit te halen. Je beweegt, denkt en spreekt traag; al je psychische reserves zijn uitgeput. Het kan zijn dat het je al moeite kost de krant te lezen of televisie te kijken. Je bent er niet in geïnteresseerd. Je hebt minder zin in seks. Je kunt ‘s nachts niet slapen, of je slaapt juist heel veel. Je gaat sociale activiteiten uit de weg.

Er zijn dus twee soorten depressiviteit. Als je echt een groot verlies geleden hebt, je wordt ontslagen, je gaat scheiden van je partner of een ander verlies, is het normaal dat je je verdrietig voelt en kun je een echte authentieke depressie ontwikkelen. In die gevallen wordt de depressiviteit niet als afweer gehanteerd.

Maar defensieve depressiviteit, dus depressiviteit als vorm van afweer, is een negatieve stemming waar mensen in- en uitschieten. De ene dag voel je je prima en de andere dag weer depressief. Dus als je lijdt aan dit soort stemmingen kan het heel goed zijn dat je je depressiviteit als afweermechanisme hanteert, afweer van woede meestal dus.
Defensieve depressiviteit is een veel voorkomende dekmantel voor woede of andere diepliggende gevoelens, of verdrongen behoeften, impulsen, verlangens of gebeurtenissen.
Bij defensieve depressiviteit is er meestal ook sprake van een onderwaardering van je zelf, of soms zelfs van een masochistische of jezelf bestraffende trek in je karakter, hetgeen bij echt oprecht verdriet niet het geval is.

Als je streeft naar emotionele oprechtheid en emotioneel welzijn moet je ophouden depressiviteit als afweermechanisme te hanteren, het contact met je eigen echte behoeften, wensen en verlangens herstellen en je boosheid leren uiten.

Woede.
Er zijn twee soorten woede. De ene is een terechte reactie op een aanval of een bedreiging, de andere komt voort uit een innerlijk conflict, uit een gevoel van gekwetst zijn, onveiligheid of tekortschieten. Deze tweede soort is defensief van aard. Als een manier om je tijdelijk sterk te voelen maskeert het een gevoel van machteloosheid.
Dus gerechtvaardigde woede kan in een bepaalde situatie een terecht gevoel zijn, defensieve woede is een dekmantel voor dieper liggende gevoelens. Net zoals huilen en een vorm van depressiviteit gebruikt kan worden als afweermechanisme tegen woede, kan oppervlakkige woede worden gehanteerd als afweermechanisme ten verdriet, tegen leed of tegen het gevoel dat je bent beetgenomen of bedrogen. Het is vaak gemakkelijker om woede te tonen dan om te laten zien dat je gekwetst bent.
Een klassieke uiting van defensieve woede is verschoven woede. De directeur is woedend op zijn vrouw, maar zegt niks en op de zaak krijgt de secretaresse de wind van voren.
Woede die gehanteerd wordt als afweermechanisme is niet een echt gevoel en moet niet verward worden met authentieke woede.


Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.bestaansverheldering.nl
FredAantal berichten : 158
Leeftijd : 71
Woonplaats : Bovenkarspel
Registration date : 14-01-09

BerichtOnderwerp: Re: Pantsers, over af weer en weerstand   16/8/2011, 16:23

Hoe kan het nou toch dat er niemand ooit enige reactie geweft op wat er hier neergezewt wordt.
Da's bij andere fora echt heel anders hoor
Zo is het een beetje eenrichtingsverkeer vind ik
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.bestaansverheldering.nl
Maria
Admin
avatar

Aantal berichten : 1256
Woonplaats : Zeeland
Registration date : 29-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Pantsers, over af weer en weerstand   16/8/2011, 17:06

Mensen moeten je weten te vinden, Fred.
En het moet voldoende laagdrempelig zijn om te reageren.

_________________
Groeten, Maria.
Relatie en Depressie.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://psychosoof.actieforum.com
FredAantal berichten : 158
Leeftijd : 71
Woonplaats : Bovenkarspel
Registration date : 14-01-09

BerichtOnderwerp: Re: Pantsers, over af weer en weerstand   17/8/2011, 10:06

Hoi Maria
Ja, da's waar natuurlijk
Maar ik vind zo wie zo weinig persoonlijke verhalen op het forum waar ik eventueel op zou kunnen reageren
Groet
Fred
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.bestaansverheldering.nl
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Pantsers, over af weer en weerstand   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Pantsers, over af weer en weerstand
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Relatie en Depressie :: Documentatie :: Diverse therapien-
Ga naar: