Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.
Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.
Relatie en Depressie
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Relatie en Depressie

Depressief of een depressie? Voor ieder, die hiermee te maken krijgt.Wat voor depressie dan ook.
 
IndexIndex  PortalPortal  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 het hoe en wat over complimentjes

Ga naar beneden 
AuteurBericht
emma-emily

emma-emily


Aantal berichten : 456
Woonplaats : westfriesland
Registration date : 26-01-09

het hoe en wat over complimentjes Empty
BerichtOnderwerp: het hoe en wat over complimentjes   het hoe en wat over complimentjes Icon_minitime9/3/2009, 14:55

Dit artiekel gaat meer over management in bedrijven, maar voor jezelf kan je er aardig wat uit halen! Super dat we een compliment kunnen geven en krijgen, maar waarom reageren we er zo slecht op of doen we het zo weinig?
Als je voor bedrijf of management gewoon jezelf- je gezin- familie invult..

Artikel van Frank van Marwijk


Twaalf manieren om een compliment te geven


Het compliment is een krachtig managementinstrument, maar complimenteren blijft een kunst apart. Het is belangrijk dat u uw waarderingen op het juiste moment uit en dat u uw complimenten in de goede vorm giet. Het is niet de bedoeling dat u met uw compliment onmogelijke verwachtingen schept. U wilt niet beogen dat andere collega’s miskend worden als u er slechts één van hen waardeert. Ook wilt u niet overkomen als een slijmbal die om de haverklap complimentjes uitdeelt in de vorm van ongepaste vlijerij. Wanneer u elke dag iedereen steeds op dezelfde manier complimenteert, kan de waarde van uw complimenten dalen. Ook dat wilt u voorkomen.

Hieronder vindt u twaalf manieren waarop u anderen kunt complimenteren. U kunt verschillen zien in de waarde van die complimenten. Ook verschilt het nogal hoe ze worden opgevat.

1. Wat heb je dit goed gedaan!
Dit is een eenvoudig compliment voor een éénmalige actie. Evengoed kunt u de medewerker morgen weer berispen voor iets anders, of het dagelijkse werk dat hij dan verricht als iets vanzelfsprekends beschouwen. Toch is het goed om erbij stil te staan als iemand iets goeds doet. De simpele woorden ‘ Goed gedaan!’ vergeten we zo snel uit te spreken. Probeer dit compliment zo concreet mogelijk te maken en ook te vertellen wát deze medewerker precies zo goed gedaan heeft.

2. Je bent een geweldige kracht!
Met deze woorden waardeert u een werknemer voor zijn hele oeuvre. U geeft ermee aan dat u de manier waarop hij zijn dagelijkse werk uitvoert op prijs stelt. Het is goed voor medewerkers om dit eens te horen van hun leidinggevende. Ook hier is het belangrijk om goed duidelijk te maken waarom u deze medewerker zo’n geweldige kracht vindt. U moet zoiets niet klakkeloos droppen als een vriendelijke, maar loze opmerking. Roep dit dus niet te pas en te onpas, want dan verliest dit compliment zijn waarde. Koppel het desnoods aan een speciale gelegenheid.

3. Ik weet dat ik dit aan jou kan overlaten!
Op deze manier spreekt u het vertrouwen uit over het werk dat u delegeert. Het delegeren van een moeilijke opdracht - waarbij u blindelings vertrouwt op iemands kennis en kunde - is een geweldig compliment! Uw medewerkers zullen zich belangrijker en meer gewaardeerd voelen als u hen ook verantwoordelijke taken toevertrouwt. Het delegeren van dit soort werkzaamheden zal maar zelden worden gezien als het afschuiven van werk. U laat hiermee merken dat u vertrouwen heeft in de capaciteiten van uw medewerkers.

4. Geweldig, hoe heb je dat voor elkaar gekregen!?
Door gerichte vragen te stellen en belangstelling te tonen voor de manier waarop de medewerker iets heeft gedaan, laat u blijken dat uw compliment ook inhoud heeft. U geeft niet alleen een compliment, maar toont ook bijzondere aandacht voor de persoon en diens werkwijze. U toont op deze manier niet alleen interesse in het behaalde resultaat, maar laat ook blijken dat u oog heeft voor het proces wat daaraan vooraf is gegaan.

5. Wat zie jij er netjes uit!
Op het werk complimenteren we elkaar niet zo snel voor de uiterlijke verschijning. Het lijkt een gemakkelijk uit te spreken compliment, maar het kan zeker ook verkeerde verwachtingen scheppen. Allereerst moet er wel wat te complimenteren zijn. De kleding moet opvallend verschillen met die van andere dagen. De onderlinge verhouding moet zodanig zijn, dat de ander het compliment niet opvat als seksueel getinte flirt. Vrouwen kunnen elkaar gemakkelijker complimenteren als het om kleding gaat. Een algemeen compliment voor uiterlijk is wel eenvoudig te maken. Het is bijvoorbeeld prima als u een medewerker tijdens een functioneringsgesprek complimenteert met diens kledingkeuze.

6. Ik vind het altijd gezellig als je er bent
Gezelligheid is een waarde van een andere orde dan bijvoorbeeld accuratesse. Met een compliment als dit zegt u niets over het verrichte werk, maar over de persoonlijke relatie tussen u en de medewerker. U maakt duidelijk dat u de anders persoonlijkheid waardeert en dat u het goed met hem kunt vinden - los van hoe hij zijn werk verricht.

7. Ik ben erg van jou gecharmeerd!
Dit compliment gaat verder dan gewone aandacht voor de persoon en diens uiterlijke verschijning. U kunt een medewerker met zo’n opmerking behoorlijk in verlegenheid brengen, als u niet precies duidelijk maakt wat u ermee bedoelt. Uw compliment kan worden opgevat als uiting van uw persoonlijke mening over de aantrekkelijkheid van de medewerker. U kunt beter door uw manier van doen laten blijken dat u de ander charmant vindt.

8. Wat heb je toch mooie ogen en een goddelijk lijf!
U zult het niet geloven, maar dit soort complimenten over lichamelijke aspecten worden ook regelmatig in het bedrijfsleven gemaakt - meestal door mannelijke medewerkers naar een vrouwelijke collega. Vaak wordt zo’n compliment op een lacherige toon gebracht waarmee de indruk wordt gewekt dat het een grapje betreft. De dames in kwestie doen wellicht lacherig terug, maar beschouwen het geenszins als een oprecht compliment. Een goed compliment is geen grapje en dient ook geen vorm te hebben die als kwetsend kan worden opgevat.

9. Ik vind je geweldig als ...
Dit is een voorwaardelijk compliment. De waardering vindt pas plaats als aan een bepaalde voorwaarde is voldaan. Een goed compliment dient op zichzelf te staan en nooit verwachtingen te scheppen. Een oprecht compliment is bedoeld als waardering voor verricht werk of persoonlijke eigenschappen - onvoorwaardelijk!

10. Bedankt, je was een geweldige collega!
Een compliment kan worden uitgesproken als woord van dank. Dit kan gebeuren aan het einde van een succesvol project of als iemand vertrekt uit de organisatie. Een groot voordeel van een dergelijk compliment is, dat de persoon die het betreft meteen weet dat er geen verwachtingen aan kleven. Geen geslijm dus, maar een uiting van waardering - recht uit het hart!

11. Je ontvangt dit cadeau omdat ...
Een compliment hoeft geen geld te kosten, maar soms is het aardig om uw lovende woorden te ondersteunen met een cadeautje. Kies dan iets dat past bij het compliment. Houd er rekening mee dat u anderen in verlegenheid kunt brengen als u hen iets erg kostbaars aanbiedt. Het cadeau dient in verhouding te staan met dat waarvoor u complimenteert, anders schept u verwachtingen voor de toekomst - wat zeker niet thuishoort bij het geven van een compliment.

12. Het non-verbale compliment
Voor een compliment zijn niet altijd zoveel woorden nodig. Een glimlach doet vaak al wonderen. Verder kunnen een schouderklopje, een opgestoken duim of een knipoog waardevol zijn. Houd er wel rekening mee dat lichaamstaal multi-interpretabel is en dat zo’n gebaar dus snel verkeerd opgevat kan worden. Overweeg dus goed of en in welke situatie u deze gebaren gebruikt. Laat dit overigens ook niet de enige manier zijn waarop u uw waardering laat blijken. Soms moet u gewoon zeggen wat u goed vindt. Natuurlijk zijn de genoemde gebaren geweldig geschikt om uw prijzende woorden te ondersteunen.

En wat doet ú op de Nationale Complimentendag?
1 maart is het Nationale Complimentendag. Gebruik deze gelegenheid om eens bijzondere aandacht te geven aan uw medewerkers, maar laat dit niet de enige dag zijn waarop u dat doet. Elke dag dient er zich wel iets voor dat aanleiding geeft tot het geven van complimenten. Wees daar alert op! En denk niet alleen aan uw werk als het gaat om complimenten. Neem op 1 maart ook eens een bloemetje mee voor uw partner of ga die dag eens gezellig uit eten als blijk van waardering.

-------------------------------------------------------------------------



De kunst van het complimenteren

Artikel van Frank van Marwijk

De kunst van het complimenteren
Hoe vaak geeft u een schouderklopje aan een medewerker die uitzonderlijk presteert? Op welke manier toont u uw tevredenheid als de verkoopcijfers van uw team een opgaande lijn laten zien? Wanneer geeft u blijk van waardering als uw mensen zich hard maken voor de zaak? Krijgt u trouwens zelf waardering voor wat u doet en hoe uit zich dat? Vindt u complimenten überhaupt belangrijk of vindt u het vanzelfsprekend dat medewerkers zich optimaal inzetten?

Geen vanzelfsprekendheid!
Ieder mens heeft behoefte aan persoonlijke waardering voor het werk dat hij doet. Een gemeend compliment doet de houding van een medewerker veranderen. Deze waardering draagt bij tot een beter gevoel en zelfs tot betere gezondheid. Misschien heeft u het idee dat uw salesmanager zelf wel begrijpt dat hij goed werk heeft verricht als hij naar zijn hoge omzetcijfers kijkt. Toch heeft deze medewerker het nodig dat nog een keer persoonlijk van u te horen! Daarmee geeft u er blijk van dat u hem ziet als een waardevolle kracht. U waardeert deze medewerker als mens die zich optimaal heeft ingezet voor het behalen van dit resultaat en niet als een radertje in een machine die goed draait als de onderdelen af en toe gesmeerd worden met een scheutje uit het bonuskannetje.

Aan wie, wanneer en hoe?
Gebrek aan waardering is een van de grootste klachten die mede veroorzaker zijn van ziekte en voortijdig vertrek van medewerkers. Eigenlijk is iedereen zich er wel genoeg van bewust hoe belangrijk waardering is. Toch zijn alle managers niet altijd even scheutig met hun complimentjes. Misschien onderschatten veel managers het belang van dit betrekkingsaspect. Ook kan het zijn dat deze managers niet precies aanvoelen wanneer extra aandacht door middel van een compliment gewenst is, wie eigenlijk dat compliment moet krijgen en welke vorm daarbij passend is.

Collectief of persoonlijk
U bent in het water gevallen en kunt niet zwemmen! Aan de kant staan tientallen mensen te kijken maar niemand voelt zich persoonlijk aangesproken om een reddingsactie te ondernemen. Met complimentjes werkt dat vergelijkbaar. Als u een compliment maakt aan een groep in algemene bewoordingen, ervaart niemand dat als een persoonlijke waardering. U kunt uw complimenten beter richten tot de personen die het betreft. Noem hun naam en beschrijf de activiteiten die zij hebben ondernomen die hebben bijgedragen aan het resultaat. Op deze manier laat u uw medewerkers weten dat u persoonlijke belangstelling voor hen heeft en ook werkelijk in de gaten heeft wat ieder voor uw bedrijf betekent.

Kijk naar het individu
Sommige medewerkers worden graag bevestigd in alles wat ze doen. Een regelmatig compliment geeft hen de nodige zekerheid om door te gaan. Andere medewerkers zijn zeer zelfstandig, maar waarderen het wel als u bemerkt dat ze iets extra's hebben gedaan. Waardeer medewerkers vooral op bijzondere persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden. Bijna elke medewerker heeft wel iets waar hij beter of sneller mee is. Zorg dat u daar weet van hebt en spreek er uw waardering over uit!

Varieer in uw complimenten
Telkens wanneer uw medewerkers een goed resultaat boeken, zendt u hen een mailtje met de tekst: FANTASTISCH, GOED GEDAAN! Na verloop van tijd kennen uw medewerkers deze mailtjes wel. Ze raken er niet meer van onder de indruk. Loop voor de verandering eens bij iemand binnen en prijs hem persoonlijk voor zijn verrichtingen. Toon ook echt belangstelling! Vraag de medewerker bijvoorbeeld eens te vertellen hoe hij dit goede resultaat heeft behaald. Prijs eens iemand in bijzijn van collega's of stuur een kaartje met felicitatie en complimenten als de medewerker jarig is.

Spreek u non-verbaal uit
Complimentjes hoeft u overigens niet altijd in woorden uit te drukken. In veel gevallen volstaat een glimlach een knipoog of een opgestoken duim terwijl u een medewerker in de gang passeert. Een letterlijk schouderklopje of een zacht tikje tegen een arm doet ook wonderen. Geef tijdens een vergadering ook eens een knikje in de richting van een medewerker als gesproken wordt over zijn resultaten.

Het functioneringsgesprek
Tot nu toe heb ik vooral gesproken over de complimenten voor speciale diensten en uitzonderlijke prestaties. Daarbij moeten we niet over het hoofd zien dat ook het "normale" werk gewaardeerd moet worden. Dit mag best wel eens tussendoor genoemd worden, maar uiteraard heeft dit niet dagelijks aandacht. Het is daarom goed om hier in ieder geval op terug te komen tijdens een functioneringsgesprek met een medewerker.

Waardering voor de baas?
Ervaart u zelf voldoende waardering in uw werk? Van wie krijgt u die waardering en hoe uit zich die? Het kan zijn dat u de waardering vooral verwacht van uw eigen leidinggevende. Toch moet u niet vergeten dat ook de complimentjes die u van uw medewerkers krijgt u op de been houden. Deze complimentjes nemen soms ook een andere vorm aan dan u zou denken. Het is niet zo gebruikelijk dat medewerkers openlijk lofprijzingen uiten in de richting van hun baas. Het complimentje komt vaker in de vorm van een bedankje vanwege uw ondersteuning of de bereidwilligheid om iets te doen. Vaak komen er ook non-verbale complimentjes in uw richting. Het is goed om u daarvoor open te stellen. Tenslotte is het goed om er eens bij stil te staan of uw wel eens waardering uit naar uw eigen leidinggevende, uw collega's en vooral niet te vergeten... uzelf!
--------------------------------------------------------------------------------
Terug naar boven Ga naar beneden
emma-emily

emma-emily


Aantal berichten : 456
Woonplaats : westfriesland
Registration date : 26-01-09

het hoe en wat over complimentjes Empty
BerichtOnderwerp: Re: het hoe en wat over complimentjes   het hoe en wat over complimentjes Icon_minitime9/3/2009, 14:55

Hoe neemt u een compliment in ontvangst?


Een compliment is een onmisbare vorm van waardering. De meeste managers zijn het er over eens dat deze vorm van positieve aandacht van onschatbare waarde is. Toch blijken we er niet altijd even goed in. We geven soms een compliment voor bijzondere prestaties, maar vergeten te complimenteren voor het dagelijkse werk. Soms weten we niet wanneer, hoe of wie we moeten complimenteren. Maar behalve op een goede manier complimentjes te geven, weten we ook niet altijd even goed hoe we zelf een compliment in ontvangst zouden moeten nemen. Donderdag 1 maart is het weer Nationale Complimentendag. Wees gereed voor de complimentenstorm en leer hier hoe u het beste een schouderklopje in ontvangst neemt.

Bijzondere aandacht voor het compliment
Een goed compliment is een onmisbaar managementinstrument. Daarom heb ik aan dit onderwerp al verschillende keren aandacht besteed. De eerste keer dat ik over complimenten schreef, stond vooral uw blijk van waardering aan anderen centraal. Daarna beschreef ik hoe het komt dat mensen gewoonlijk zo weinig complimenten geven en hoe u daar verandering in kunt brengen. Vervolgens heb ik u suggesties aan de hand gedaan om ook zelf meer waardering te krijgen. En nadat ik heb beschreven hoe u van waarderingsmanagement een levensstijl kan maken, gaf ik u nog twaalf manieren om een compliment te geven.

Een compliment geven is een van dé manieren om aardig gevonden te worden. Dat is niet voor niets. Door een compliment te geven laat u blijken dat u oog hebt voor de positieve kant van de ander. Als ruil krijgt u waardering terug. Maar niet alleen het geven van complimenten is belangrijk. Het verdient zeker aandacht hoe u een compliment in ontvangst neemt. Evenals bij het krijgen van kritiek is het ontvangen van een compliment iets waar niet iedereen altijd goed mee overweg kan. Open staan voor positieve of negatieve feedback blijft een kunst apart.

Het diskwalificeren van een compliment
Het in ontvangst nemen van een compliment gaat ons als Nederlanders niet altijd zo gemakkelijk af. Complimentjes maken ons onzeker, we twijfelen over de oprechtheid, vinden dat onze prestatie niet de moeite waard is of menen dat anderen het compliment meer verdienen. Vaak diskwalificeren we daarom de waarderingen van anderen. Dit nodigt hen weinig uit om zich lovend over ons of onze prestaties uit te laten. En vervolgens beklagen we ons er over dat we zo weinig complimentjes ontvangen. Wat zitten we toch raar in elkaar! We doen soms ons uiterste best om het anderen onmogelijk te maken ons waardering te geven. Hier volgen zes manieren hoe we een compliment kunnen diskwalificeren.

Bagatelliseren
Als we gewaardeerd worden door anderen zijn we snel geneigd het compliment te bagatelliseren. We halen onze schouders op en doen alsof onze geweldige prestatie vanzelfsprekend was: ‘Ach het stelde niets voor!’. Ook complimenten over ons uiterlijk weten we te kleineren. In plaats van de ander te bedanken voor het complimentje over onze kleding, ontkrachten we het door te zeggen: ‘Oh, niets bijzonders hoor, die heb ik al heel lang’. ‘Oh, ik vind dat deze kleding me juist dik maakt!’. De ander is er waarschijnlijk helemaal niet in geïnteresseerd hoe lang u de kleding al heeft en hoe u daar zelf over denkt. Het is hem gewoon opgevallen dat het u goed staat en wil u daarvoor prijzen!

Voor wat hoort wat
Complimenten zijn niet bedoeld als ruilhandel. Toch menen veel mensen een compliment te moeten inwisselen voor een compliment aan de ander. Als u een compliment krijgt voor uw onberispelijke uiterlijk, bestaat de kans dat u de ander meteen trakteert op een compliment retour: ‘Ja, maar jij ziet er ook altijd netjes uit!’. Waarschijnlijk is het niet de bedoeling van de ander om zelf naar een complimentje te vissen. Een complimentje terug ontkracht het compliment van de ander. Het is zijn initiatief, zijn compliment. Neem dat compliment dankbaar in ontvangst in plaats van de waardering die u krijgt minder belangrijk te maken door het de ander terug te geven.

Veralgemeniseren
Onze bescheidenheid maakt het ons vaak moeilijk om een persoonlijk compliment te accepteren. Veel mensen die een compliment ontvangen doen hun best om er meteen een algemeen verhaal van te maken. Als hen wordt verteld wat ze zo goed gedaan hebben, sommen ze meteen een aantal mensen op die daaraan ook hun bijdrage hebben geleverd. Soms wordt een heel team of zelfs een bedrijf genoemd als iemand hen persoonlijk in het zonnetje wil zetten: ‘Dat heb ik niet alleen gedaan! Daar hebben we allemaal ons steentje aan bijgedragen!’.

Zo de waard is...
Sommige mensen nemen een compliment altijd met enig wantrouwen in ontvangst. Ze denken dat als iemand iets vriendelijks zegt en zijn waardering uitspreekt, dat zeker betekent dat hij iets van hen wil. Waarom zouden ze anders zo aardig zijn? De reactie is soms navenant: ‘Dank je, en zeg nu maar wat je van me wil...’. De meeste complimenten worden echter verstrekt zonder voorwaardelijke bedoeling. De persoon die het compliment geeft, hoeft er niet beter van te worden maar laat gewoon zijn waardering blijken. Laat uw achterdocht varen en ga er vanuit dat de ander het meent.

Verkeerd begrijpen
Een andere manier waarop een compliment soms wordt ontvangen, is met onbegrip en ontkenning van de waarheid. Een ander kan er waardering voor hebben dat u iets goeds gedaan heeft, terwijl u zelf van mening bent dat het helemaal niet zo goed was. Als een klant u bedankt voor uw geweldige service en u complimenteert voor uw inzet, is het mogelijk dat u deze inzet zelf niet als goed heeft ervaren. Het kan zijn dat u het compliment dan juist opvat als verkapte kritiek. Als een medewerker tegen u zegt: ‘Zo, je hebt hier veel energie ingestoken!’ kunt u dit met een frons ontkennen en er met brommende stem aan toevoegen dat dat nogal mee viel. Uw medewerker, die u met goede bedoelingen een compliment wilde geven, snapt dan niets van uw reactie. De volgende keer zal hij zijn complimenten misschien achterwege laten.

Een liefdesverklaring
Ten slotte zijn er nog de mensen die elk compliment van een bepaalde persoon beschouwen als een liefdesverklaring. Vooral als een man zijn vrouwelijke collega telkens een compliment geeft, kan dit gevoeld worden als een verkapte avance. Om deze reden houden nogal wat vrouwen enige reserve als ze steeds opnieuw complimenten van één en de zelfde persoon ontvangen. Er kan zelfs een afwerende reactie volgen. Natuurlijk kan complimenteren ook onderdeel uitmaken van het liefdesspel. Dat is zeker niet voor niets. Iemand die u idealiseert, ziet immers ook meer goede kanten in u die hij waardeert. Een compliment van zo iemand is dus zeker niet ongemeend. Geniet van deze romantische complimenten die u persoonlijk betreffen. Het is toch geweldig als een ander u zo enorm waardeert? Vindt u iemand te overdreven complimenteus? Ervaart u de frequente complimenten zelfs als opdringerig? Wees dan toch niet al te afwerend; hij/zij zal u echt niet zo snel bespringen!

Hoe neemt u een compliment goed in ontvangst?
Als een ander u een compliment geeft, wil hij u waarderen voor wie u bent of wat u doet. Een gepaste reactie op een compliment is een bedankje voor dat compliment. U kijkt de ander aan met een glimlach en laat hem blijken dat u de aandacht en lof waardeert. U hoeft zich niet te verontschuldigen, u hoeft het compliment niet door te schuiven naar iemand anders. U hoeft niet meteen een compliment terug te maken. Het compliment dat u krijgt is een stukje persoonlijke waardering van de ander die u als een warme douche zou moeten ondergaan...

Is dat het enige...?
Nee! Een compliment is net als kritiek een vorm van feedback. Het is een terugkoppeling van hoe de ander u ziet en ervaart op een bepaald moment. En net als bij kritiek wilt u ook weten waarom u deze feedback op dit moment krijgt. Als een kok te horen krijgt dat het eten niet lekker was, kan hij weinig met die informatie. Hij weet dan namelijk niet waarom het eten slecht gevonden werd. Het gaat hier vaak om een kwestie van smaak en de kok wil graag weten of hij in het vervolg iets anders moet doen. Vonden de gasten de rijst te plakkerig of juist te droog? Vonden ze de maaltijd te vet, te zout of te gekruid? Vonden ze het eten te kort of te lang gebakken? Enzovoorts. Maar als de kok een compliment krijgt, zou het ook goed zijn als hij weet wát de gasten nu precies zo lekker vonden. Ook deze informatie kan hij gebuiken om zijn kookkunst te optimaliseren.

Aan een compliment als: ‘Fantastisch! Goed gedaan!’ heeft u niet veel. Het is niet wenselijk om dit soort complimenten met loze inhoud te geven. Het is ook niet wenselijk om ze in ontvangst te nemen zonder meer te weten over het waarom. Vraag daarom als u een compliment krijgt naar uitleg. Wát heeft deze persoon zo goed gevonden? Wat betekent dit voor de toekomst? Natuurlijk hoeft u dit niet bij elk compliment te doen. Soms is de reden waarom u een compliment ontvangt zeer duidelijk. U hoeft daar dan verder niets over te vragen. Geniet dan gewoon van de positieve aandacht en waardering die u ontvangt.

Wilt u meer weten over complimenteren of wilt u iemand op bijzondere wijze in het zonnetje zetten, kijk dan eens op: www.complimentje.nl
-------------------------------------------------------------------------------


Zorg dat u waardering krijgt


Heeft u het gevoel dat uw werk voldoende gewaardeerd wordt door anderen? Krijgt u genoeg complimenten van uw leidinggevende, directe collega’s, medewerkers of klanten? De meeste managers hebben van zichzelf het idee dat ze hard werken, maar velen voelen zich tegelijkertijd ondergewaardeerd door anderen. U zult er zelf wat aan moeten doen om waardering te krijgen. Dat betekent niet per se dat u nóg harder moet werken. U moet er vooral voor zorgen dat anderen zich bewust worden van uw competenties en van wat u allemaal doet. Soms moet u bewust vissen naar complimentjes om de verdiende waardering te ontvangen.

Complimenten, een bron van motivatie
Complimenten zijn voor ieder een belangrijke drijfveer in het werk. Als uw werk gewaardeerd wordt door anderen, geeft u dat de energie om door te blijven gaan. Mensen die nooit complimentjes krijgen, raken soms gefrustreerd. Doordat ze nooit van iemand horen dat ze goed werk verrichten, kunnen ze zelfs gaan twijfelen aan zichzelf. Managers bevinden zich in een positie waarin ze weinig complimentjes krijgen. Klanten waarderen de persoon met wie ze direct contact hebben: de fooi is voor de ober, niet voor zijn chef! Ondergeschikten delen gewoonlijk weinig complimentjes uit aan hun baas en uw eigen leidinggevende weet niet altijd waarmee u zich dagelijks bezighoudt.

Eerder schreef ik al over complimenten en daarbij stond vooral uw waardering aan anderen centraal. Ook beschreef ik eerder hoe het komt dat mensen eigenlijk zo weinig complimenten geven. In dit artikel gaat het vooral over u! Het is ook belangrijk dat anderen uw werk zien en waarderen, maar daarvoor moeten zij wel weten wat u doet!

Wat doet u eigenlijk?
De werkzaamheden van managers spelen zich voor een groot deel achter gesloten deuren af. Veel medewerkers hebben er totaal geen besef van wat u doet als u zich een hele dag opsluit op uw kantoor. U weet zelf precies waar u mee bezig bent en denkt wellicht dat anderen dat ook zien. U denkt misschien dat anderen uw aandeel in de organisatie wel begrijpen en in stilte waarderen. Maar geloof mij: anderen staan daar niet zo erg bij stil en hebben er vaak geen flauw idee van waarmee u zich allemaal bezighoudt.


Veel mensen zien alleen de oppervlakte van uw werk en het uiteindelijke resultaat. Als u iets bijzonders heeft gedaan, ga er dan niet vanuit dat anderen dat wel zullen waarderen. De kans bestaat dat zij uw aandeel niet eens hebben bemerkt. Als u gewaardeerd wilt worden voor de dingen die u doet, zult u uw activiteiten zichtbaarder moeten maken. Laat niet alleen uw resultaten zien, maar geef ook inzicht in het proces. Verder zult u gericht naar de meningen van anderen moeten vragen.

Spreek over uw successen
Misschien vindt u het zelf 'vanzelfsprekend' en 'gewoon' wat u allemaal doet. U heeft wellicht het idee dat het 'gewoon uw werk' is, dat verder geen aandacht behoeft. Als u dat zelf al vindt, verwacht u dan dat anderen daar anders over denken?

Het is goed om uzelf af en toe in de schijnwerpers te zetten en applaus in ontvangst te nemen. Vertel aan anderen wat u gedaan heeft en vraag wat zij daarvan vinden. Zeg terloops hoeveel tijd u eraan kwijt bent geweest; mensen hebben daar geen idee van. Als u meent dat u bijzonder goed werk heeft verricht is het zeker zinvol om dat bekend te maken. Vraag anderen - uw baas, collega’s of klanten - op deze manier om waardering voor wat u heeft gedaan. Presenteer uw successen met enige trots en zorg ervoor dat anderen die bemerken. Let er op dat het niet alleen bij woorden blijft, maar dat u de genoemde successen ook werkelijk heeft bereikt. Anderen moeten niet het idee krijgen dat u slechts naar loze complimentjes vist.

Maak anderen bewust
Anderen bewust maken van uw eigen successen heeft de volgende voordelen:

Anderen merken beter wat u doet
Iedereen is op zijn eigen manier bezig met het bereiken van doelen en staat er niet zo bij stil wat uw aandeel daarin is. Anderen ervaren uw inspanning mogelijk als een vanzelfsprekendheid en niet als iets dat erg bijzonder is. Als u specifiek vraagt wat anderen van uw werk vinden kan dat een eye-opener voor hen zijn. Ze zien nu pas wat u doet. U zult daardoor meer gewaardeerd worden voor uw activiteiten.

Als uw klanten, leidinggevenden of medewerkers zich bewust worden van het werk dat u verricht en dat goed vinden, stijgt u in waardering. Ook het eindproduct wordt meer gewaardeerd als u duidelijk maakt wat daarvoor nodig is geweest.

Anderen vormen zich een mening
Anderen denken er niet altijd over na wat zij nu eigenlijk vinden van uw prestaties. Als u hen ervan bewust maakt en vraagt naar hun mening, moeten ze daar serieus over nadenken. Als uw werk goed is, zullen zij dat ook vinden en daar uiting aan geven.

Meningen worden uitgesproken
Zolang iemand zijn mond dichthoudt, weten u en anderen niet wat hij werkelijk vindt. Al vindt hij uw werk nóg zo goed, hij kan later om één of andere reden altijd zeggen dat hij dat helemaal niet vond. Als uw medewerkers hun positieve waardering uitspreken, is het lastig om later te verwoorden dat ze uw werk helemaal niet zo goed vonden. Mensen die u in bijzijn van anderen complimenteren, kunnen moeilijk de volgende dag weer wat anders zeggen. Dit geldt zelfs bij een ongemeend compliment dat slechts bedoeld is om u te paaien.

U bouwt credits op
Negatieve boodschappen kunnen snel leiden tot vooroordelen. Als u fouten maakt, kan het zijn dat anderen zich alleen die fouten nog maar kunnen herinneren. U wordt dan geassocieerd met uw fouten en al het goede werk wat u eerder heeft verricht valt dan in het niet. Dit gaat ten kostte van uw imago. Hoe vaker anderen zeggen dat u goed werk heeft verricht, des te eerder zullen uw fouten worden vergeten. U kunt een steek laten vallen, zonder meteen commentaar te krijgen.

U wordt nog eens gevraagd
Zodra anderen bekend worden met uw kwaliteiten, zult u vaker worden uitgenodigd aan bepaalde projecten deel te nemen. Er worden meer opdrachten aan u persoonlijk geadresseerd.

U krijgt tijdig feedback
Als u vertelt wat u doet en vraagt wat anderen daarvan vinden, krijgt u direct feedback op uw functioneren. Waardering, maar ook kritiek die anders wordt opgespaard tot uw functioneringsgesprek, komt eerder op tafel, waarna u er ook meteen iets mee kunt doen.
Terug naar boven Ga naar beneden
 
het hoe en wat over complimentjes
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Relatie en Depressie :: Documentatie :: Achtergrondinformatie :: Informatie algemeen-
Ga naar: