Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.
Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.
Relatie en Depressie
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Relatie en Depressie

Depressief of een depressie? Voor ieder, die hiermee te maken krijgt.Wat voor depressie dan ook.
 
IndexIndex  PortalPortal  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 Obesitas en depressie

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Maria
Admin
Maria


Aantal berichten : 1256
Registration date : 29-12-08

Obesitas en depressie  Empty
BerichtOnderwerp: Obesitas en depressie    Obesitas en depressie  Icon_minitime23/10/2010, 13:16

Citaat :
Obesitas verhoogt risico op depressie, en omgekeerd

Luppino FS et al. Overweight, Obesity, and Depression: A Systematic Review and Meta-analysis of Longitudinal Studies. Arch Gen Psychiatry. Maart 2010;67(3):220-229.

In dit systematisch overzichtsartikel met meta-analyse werd de relatie obesitas-depressie onder de loupe genomen. Er werden 15 longitudinale studies met bijna 59’000 patiënten geïncludeerd.

Het risico voor nieuw ontstane depressie bedroeg:

  • Voor obesitas: unadjusted OR, 1.55; 95% confidence interval [CI], 1.22-1.98; P < .001
  • Voor overgewicht: unadjusted OR, 1.27; 95% CI, 1.07-1.51; P < .01

De relatie ging op voor volwassenen maar niet voor jongeren (<20 jaar).

Omgekeerd verhoogde depressieve symptomen en depressieve stoornissen het risico op overgewicht niet, maar wel het risico op obesitas (OR, 1.58; 95% CI, 1.33-1.87; P < .001).

Besluit
Depressie verhoogt het risico op obesitas met ongeveer 50%, en omgekeerd
Nederlandstalige Journal Club
Een wetenschappelijke basis voor de medische praktijk || Studies, overzichten, nieuws en nog veel meer.
Terug naar boven Ga naar beneden
https://psychosoof.actieforum.com
Maria
Admin
Maria


Aantal berichten : 1256
Registration date : 29-12-08

Obesitas en depressie  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Obesitas en depressie    Obesitas en depressie  Icon_minitime23/10/2010, 15:42

Noorderlicht

Citaat :
Zware geest, zwaar lichaam
Down maakt dik, niet andersom
Links

Een zwaar lichaam en een zware stemming gaan vaak samen. Je zou denken dat dat komt doordat mensen gebukt gaan onder hun overtollige kilo's. Maar onder tienduizend middelbare scholieren bleek ernstige dikte niet tot depressie te leiden. Wel werden of bleven gedeprimeerde scholieren twee keer zo vaak vetzuchtig. Overigens vallen de meeste depressieve mensen juist af.

Ernstig overgewicht is ongezond. Niet alleen lichamelijk, ook geestelijk. Depressiviteit bijvoorbeeld komt vaker voor onder zwaarlijvigen. Logisch, zou je zeggen; in een wereld van missverkiezingen en barbiepoppen kunnen overtollige kilo’s zwaar wegen op het gevoel van eigenwaarde. Het sociale stigma op vetzucht en de subtiele afwijzing verergeren bovendien de schaamte en het schuldgevoel.

Toch is nooit goed onderzocht of dik inderdaad depressief maakt. Dát te dikke mensen vaker depressief zijn, staat vast. Maar wat is oorzaak en wat gevolg? De meeste studies die het verband legden, keken maar naar één moment. Het werd daardoor niet zichtbaar wat eerst kwam: de kilo’s of de depressie. Bovendien waren die studies veelal op volwassenen gericht, terwijl het probleem waarschijnlijk in de jeugd ontstaat.

Een onderzoek onder tienduizend middelbare scholieren laat nu zien dat depressie de kans op ernstig overgewicht vergroot, en niet andersom. Dat schrijven de Amerikaanse artsen Elizabeth Goodman van de Brandeis University en Robert Whitaker van het Cincinnati Children's Hospital Medical Center. De lichamelijke en geestelijke gezondheid van de scholieren werd twee achtereenvolgende jaren gemeten.

Bij de eerste meting was 8,8 procent van de jongeren gedeprimeerd, 13 procent had overgewicht en 9,7 procent ernstig overgewicht. Men spreekt van ernstig overgewicht, obesitas of vetzucht als de ‘body mass index’ 30 of hoger is. Dat geldt bijvoorbeeld voor iemand die 1 meter 70 lang is en 87 kilo weegt.

De scholieren die in eerste instantie gedeprimeerd waren, waren bij de tweede meting twee keer zo vaak te dik geworden, gebleven of hadden nóg ernstiger vetzucht ontwikkeld. Een zware stemming vergrootte dus de kans op een zwaar lichaam. Zelfs als de onderzoekers corrigeerden voor allerlei andere mogelijke invloeden zoals het gewicht van de ouders, gezinsomstandigheden, roken, sporten, gedragsstoornissen en gevoel van eigenwaarde. Andersom was niet het geval; ernstig overgewicht vergrootte niet de kans op depressiviteit.

Goodman en Whitaker vermoeden dat het risico voor een subgroep geldt. Meestal verliezen depressieve mensen namelijk hun eetlust. Maar sommige mensen gaan er juist meer door eten, of hebben bulimia, een eetstoornis die vaak met depressie gepaard gaat.

Er is nog geen goede verklaring, maar er zijn aanwijzingen dat depressie en obesitas een gemeenschappelijke basis hebben. Beide kunnen gepaard gaan met een verstoorde balans van de hersenstof serotonine of met een verstoord systeem van stress-hormonen. Zo hindert ernstige stress in de vroege jeugd de ontwikkeling van het brein en van het stress-systeem en dat kan later zowel overgewicht als depressie veroorzaken. Ook een recente studie met de anti-rookpil Zyban wijst in die richting, merkt Goodman op. Die pil werd oorspronkelijk tegen depressie gebruikt, maar hij blijkt ook te helpen tegen gewichtstoename.

Bij de subgroep die te dik wordt door stemmingsproblemen, zou therapie twee vliegen in één klap slaan, vinden de onderzoekers. Praten en/of pillen zou de depressiviteit aanpakken, maar tegelijk obesitas helpen voorkomen. Dat is belangrijk, want eenmaal zwaarlijvig is het erg moeilijk om er vanaf te komen. Terwijl vetzucht een verhoogd risico betekent op allerlei ziekten (onder andere hartziekten, suikerziekte, gewrichtsaandoeningen) en zelfs op overlijden.

Simone de Schipper
Elizabeth Goodman en Robert Whitaker: A prospective study of the role of depression in the development and persistence of adolescent obesity. In: Pediatrics Vol. 109, pag. 497 - 504 (september 2002).
Pediatrics

Terug naar boven Ga naar beneden
https://psychosoof.actieforum.com
 
Obesitas en depressie
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Depressie als ziektebeeld - Majeure depressie.
» Depressie en alcohol
» Depressie en contacten.
» Depressie, wat houdt dat in?
» Mythes over depressie.

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Relatie en Depressie :: Documentatie :: Achtergrondinformatie :: Depressie-
Ga naar: