Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.
Relatie en Depressie
Lezen is vrij, voor het grootste gedeelte van dit forum.
Wil je meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.
Relatie en Depressie
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Relatie en Depressie

Depressief of een depressie? Voor ieder, die hiermee te maken krijgt.Wat voor depressie dan ook.
 
IndexIndex  PortalPortal  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 Depressie als ziektebeeld - Majeure depressie.

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Maria
Admin
Maria


Aantal berichten : 1256
Registration date : 29-12-08

Depressie als ziektebeeld - Majeure depressie. Empty
BerichtOnderwerp: Depressie als ziektebeeld - Majeure depressie.   Depressie als ziektebeeld - Majeure depressie. Icon_minitime21/1/2011, 13:08

Depressie als ziektebeeld - Majeure depressie.
Document van het oude forum
Geen bronvermelding.

Wat houdt dit in?
Iedereen voelt zich wel eens een tijdje verdrietig, eenzaam of ongelukkig. Soms wordt onze gemoedsrust verstoord door dingen die we tijdens ons dagelijkse werkzaamheden meemaken, en door onze reacties daarop. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Maar wanneer dat gevoel weken of maanden aansleept en verhindert dat we het leven opnieuw wat rooskleuriger bekijken, zou er wel eens sprake kunnen zijn van depressie.

Wanneer we het op deze website over depressie hebben, dan bedoelen we een majeure depressie, een vaak voorkomende medische aandoening met heel specifieke symptomen.
Het gaat daarbij om intense en aanhoudende symptomen, die mensen op verschillende manieren uit hun gewone doen kunnen halen en die hun welzijnsgevoel eveneens op verscheidene manieren kunnen aantasten.
Deze vorm van depressie vergt soms een behandeling, want zo'n depressie kan het iemand heel moeilijk maken om zijn gewone leven voort te zetten, om zijn werk te blijven doen, om zijn relaties in stand te houden.

De term depressie verwijst heel bijzonder naar blijvende neerslachtigheid of naar het verlies van belangstelling of plezier in de meeste activiteiten, wanneer die toestand ten minste twee weken aanhoudt.

De gebruikelijke symptomen van een depressie
Hoe kun je zien of iemand depressief is?
Een eerste teken aan de wand is vaak dat de persoon in kwestie zich anders begint te gedragen.
Iemand die vroeger altijd opgewekt en vriendelijk was, kan bijvoorbeeld prikkelbaar en teruggetrokken worden. Hij of zij voelt misschien niets meer voor zaken, waar hij of zij vroeger veel plezier aan beleefde.
Het zou ook kunnen dat de persoon in kwestie slaapproblemen begint te krijgen of dat diens eetlust begint af te nemen.
Iedere persoon is uniek en daarom kunnen de symptomen van depressie heel erg verschillen van persoon tot persoon.

Dit zijn mogelijke bijkomende symptomen:
verdrietig gevoel
geen interesse meer voor zaken waar men vroeger van genoot (hobby's, sex)
veranderde eetlust of veranderd gewicht
veranderde slaappatronen
rusteloosheid of verminderde activiteit, op een manier die opvalt voor omstanders
concentratiemoeilijkheden of moeilijkheden om beslissingen te nemen
gevoel van nutteloosheid of onnodig schuldgevoel
steeds terugkerende gedachten aan dood of zelfmoord

Wie krijgt een depressie?
Er hebben meer mensen last van depressie dan u wel zou denken.
Depressies komen voor bij alle mensen, ongeacht hun leeftijd, achtergrond, levensstijl of nationaliteit.
In de Verenigde Staten zijn er naar schatting altijd zo'n 17,6 miljoen mensen depressief, en een kwart van alle vrouwen en 12 % van alle mannen in de Verenigde Staten zullen ooit in hun leven met een majeure depressie af te rekenen krijgen.

Wat zijn de oorzaken van een depressie?
Een depressie wordt niet door één enkel element veroorzaakt. Doorgaans ligt de reden bij tal van verschillende factoren. Zo bestaat er evenmin een duidelijke verklaring voor het feit waarom de ene persoon wel depressief wordt en de andere niet. In het ene geval is er geen enkele voor de hand liggende reden terwijl in het andere geval een specifieke of stresserende gebeurtenis wel degelijk aan de basis ligt.

Mensen van wie nauwe verwanten ooit depressief waren, lopen een grotere kans zelf ooit een depressie te krijgen. En ongeveer twee keer meer vrouwen dan mannen raken depressief.
De precieze oorzaak van een depressie mag dan nog niet gekend zijn, toch is uit onderzoek gebleken, dat er doorgaans een verband bestaat met een te kleine of een onevenwichtige hoeveelheid serotonine, een chemische stof in de hersenen.

De rol van genetica
In heel wat depressiegevallen blijkt er een erfelijke component mee te spelen. Met andere woorden, wanneer andere mensen uit uw naaste familie vatbaar zijn voor depressie, hebt u zelf ook meer kans ooit depressief te worden.
Wanneer de ene persoon van een eeneiige tweeling bijvoorbeeld een depressie heeft, is er 70% kans dat de andere persoon van die tweeling eveneens depressief zal worden.
Kinderen, ouders en broers en zusters van een depressieve persoon (met inbegrip van twee-eiige tweelingen) lopen ongeveer 15 % kans ooit zelf depressief te worden.
Bij mensen die geen naaste familieleden met een depressie hebben, is de kans maar 2 tot 3 %.
Er wordt wel eens gezegd dat depressies "in de familie zitten", en daar schuilt dus wel degelijk enige waarheid achter.

Biochemische factoren
Er bestaat een veelbelovende nieuwe onderzoekstak die eventuele fysieke oorzaken van depressie bestudeert. Heel wat deskundigen zijn nu van mening dat een depressie wel eens kan worden veroorzaakt door een onevenwichtige of verstoorde hoeveelheid van bepaalde chemische stoffen in de hersenen, met een geleerd woord de 'neurotransmitters'.
Hoewel de onderzoekers nog niet op alles een antwoord gevonden hebben, zijn ze erin geslaagd enkele doeltreffende geneesmiddelen te ontwikkelen om de aanwezigheid van die zogenaamde neurotransmitters te regelen.

Geneesmiddelen en alcohol
In feite kan men alcohol beschouwen als een vaak ingenomen geneesmiddel dat kan inwerken op andere geneesmiddelen.
Wanneer iemand overmatig alcohol begint te drinken, vloeit dat misschien voort uit diens poging om zijn depressiesymptomen te verbergen, wat de depressie alleen maar erger maakt.
Daarnaast denken bepaalde onderzoekers dat overmatig alcoholverbruik depressies kan opwekken bij kwetsbare personen.
Wanneer iemand in combinatie met andere geneesmiddelen veel alcohol drinkt, begint die alcohol misschien op die andere geneesmiddelen in te werken en dat zou de depressie alleen maar erger maken of zou andere ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken.

Ontwikkelingsfactoren en andere externe factoren
Er bestaan bewijzen dat kinderen die op jonge leeftijd belangrijke mensen verliezen, vooral dan hun ouders, in hun latere leven meer kans op een depressie hebben. Relatieproblemen, communicatieproblemen en ruzies met familie, collega's of anderen kunnen mee bijdragen tot eenzaamheid, vervreemding en later depressie. Ook financiële problemen en andere stresserende toestanden kunnen een grote invloed uitoefenen.

Relaties, huwelijk en kinderen
Wanneer de mensen die ons omringen ons veel en goed steunen, kan dat ons beschermen tegen de stress en spanningen van het dagelijkse leven en kan dat de lichamelijk en emotionele reacties op stress - waarvan depressie er een kan zijn - verminderen. Het ontbreken van een hechte vertrouwensrelatie met een echtgenoot, partner of vriend, kan het risico om depressief te worden alleen maar vergroten. Factoren zoals misbruik door een partner of ontrouw zullen de zaken uiteraard alleen maar erger maken. Er is al aangetoond dat het huwelijk enige bescherming kan bieden tegen een depressie, zowel bij mannen als vrouwen, wanneer taken zoals de verzorging van de kinderen en het huishouden gedeeld worden.
Nochtans lopen werkloze vrouwen of thuiswerkende moeders die voor de kleine kinderen zorgen een groter risico op een depressie.
Ook een scheiding of een afgebroken relatie kan depressief maken, vooral wanneer er financiële problemen opduiken of problemen omtrent de voogdij over de kinderen.
Ook na het overlijden van de echtgenoot nemen depressies toe.

Valt een depressie altijd te herkennen?
Soms klagen depressieve mensen naast hun depressiesymptomen ook over lichamelijke problemen. Een voorbeeld: iemand heeft last van chronische 'pijntjes' waar gewoon geen verklaring voor bestaat, zoals aanhoudende hoofdpijn, rugpijn of maagpijn. Depressieve mensen kunnen ook last hebben met hun spijsvertering, zoals een droge mond of verstopping, en er zijn zelfs mensen die onverklaarbare pijn hebben in verschillende delen van het lichaam.
Iemand die voortdurend bezorgd, ongerust of prikkelbaar is, verbergt eveneens mogelijke depressiesymptomen.

Behandelingen
Lijd niet in stilte!
Vertel iemand hoe u zich voelt. Het is soms niet gemakkelijk om die eerste stap te zetten, maar u hoeft zich nergens voor te generen of te schamen. Een depressie is noch een teken van zwakte, noch een karakterafwijking. Een depressie is een medische aandoening die goed behandeld kan worden en daarom is uw dokter de juiste persoon waarmee u over die gevoelens kunt praten; hij of zij kent immers uw medisch verleden en uw gezondheid. Samen met uw dokter kunt u dan uitzoeken of u werkelijk depressief bent, en als dat zo is, dan kunt u samen beslissen welke behandeling u daarvoor het best kunt volgen.


Behandelingen voor een depressie
De medische wereld beschikt momenteel over een hele reeks efficiënte mogelijkheden om depressies te behandelen en kan depressieve mensen doorgaans heel goed behandelen. De keuze van de juiste behandeling is een individuele aangelegenheid die niet alleen afhangt van de ernst van de depressie maar ook van de voorkeuren van de persoon in kwestie en van het professionele oordeel van de dokter. Soms heeft de patiënt heel veel baat bij een combinatie van behandelingen. Uw dokter is hoe dan ook de persoon bij uitstek om u alle beschikbare behandelingsmogelijkheden voor te stellen en om te beslissen welke behandeling de beste is. Laten we enkele mogelijkheden bekijken.

Psychologische en sociale hulp
Voor bepaalde depressieve mensen kan psychologische en sociale hulp of psychotherapie of praattherapie of counseling erg nuttig zijn. En voor bepaalde patiënten met een lichte depressie is psychotherapie soms zelfs de enige behandeling die ze nodig hebben.

Tijdens die psychotherapie hebben de therapeut en de patiënt het over ervaringen, relaties, gebeurtenissen en gevoelens die belangrijk zijn voor de patiënt; de bedoeling van die werkwijze is om probleemgebieden in het leven van de depressieve persoon te identificeren. Omdat een depressie heel het gezinsleven treft, kan het nuttig zijn dat heel het gezin bij een deel van de therapie betrokken wordt. U kunt deze mogelijkheid misschien samen met uw dokter bespreken. Andere nuttige vormen van psychotherapie die wat vaker gehanteerd worden, zijn ondersteunende, cognitieve, intermenselijke en gedragspsychotherapie.

Kunnen antidepressiva helpen?
Antidepressiva kunnen nuttig zijn om de chemische onevenwichten te corrigeren die tot een majeure depressie kunnen leiden. Er bestaan vandaag de dag heel wat verschillende antidepressiva waaruit de behandelende dokters een keuze kunnen maken.

Antidepressiva worden over het algemeen verondersteld meer neurotransmitters in de hersenen aan te voeren om zodoende het chemisch evenwicht opnieuw te herstellen. Dit zijn de belangrijkste categorieën van antidepressiva: selectieve serotonineheropnameremmers, tricyclische antidepressiva, monoamine-oxydaseremmers en tal van andere nieuwe antidepressiva. U hebt misschien ook al van lithium gehoord, dat vooral gebruikt wordt om manisch-depressieve stoornissen te behandelen. Iemand die aan deze stoornis lijdt, is de ene dag verdrietig en zwaarmoedig (depressie) en de volgende dag opgewonden en zelfs bijna euforisch (manie).

U zult samen met uw dokter moeten uitmaken welk antidepressiva het meest geschikt is voor uw geval. Alle geneesmiddelen vertonen bijwerkingen. Wanneer u vindt dat de bijwerking van een bepaald geneesmiddel te veel last veroorzaakt, dan moet u dat aan uw dokter zeggen. Hij of zij kan de dosis dan aanpassen of kan andere geneesmiddelen voorschrijven.

Wat is elektroschoktherapie?
Deze behandeling kan erg nuttig zijn voor een heel zware depressie. Het lijkt misschien een eng idee, maar elektroshocktherapie doet geen pijn en belast het lichaam nauwelijks. De meeste patiënten hebben er vrijwel geen last van, zelfs oudere mensen niet. Elektroshocktherapie helpt meestal erg snel zodat de patiënten na hun behandeling de draad van hun gewone leven min of meer weer kunnen oppikken.

Dieet en lichaamsbeweging

Voor heel wat mensen die genezen van een depressie, kan het van groot belang zijn het lichaamsgewicht op hetzelfde peil te houden. Uit onderzoeken is gebleken dat mensen een beter zelfbeeld krijgen wanneer ze een dieet volgen, maar daarnaast is ook geweten dat een dieet negatieve stemmingswisselingen kan versnellen. Wanneer u besluit een dieet te gaan volgen, dan moet u dat bespreken met uw dokter. Hij of zij zal u kunnen helpen om een verantwoord dieet op te stellen.

De wetenschappers hebben nog geen antidepressiedieet kunnen uitwerken. Wel is geweten dat evenwichtige maaltijden met onder meer complexe koolhydraten (koren, granen), fruit en groenten en met niet teveel eiwitten en weinig vet bevorderlijk zijn voor een goede algemene gezondheid en een stabiele gemoedsgesteldheid. Gecontroleerde klinische onderzoeken hebben het nut van megavitaminen, macrobiotische diëten, homeopathie en chiropraktijk nog altijd niet aangetoond.
Terug naar boven Ga naar beneden
https://psychosoof.actieforum.com
 
Depressie als ziektebeeld - Majeure depressie.
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Behandelmogelijkheden bij depressie
» Depressie en Antidepressiva
» Depressie en contacten.
» depressie bij partner
» Obesitas en depressie

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Relatie en Depressie :: Documentatie :: Achtergrondinformatie :: Depressie-
Ga naar: